Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Nuoriso retkeilee Sortavalassa

Sortavalan ympäristössä on paljon luonnonkauniita paikkoja, jonne nuoriso retkeili. Laatokka ja Sortavalan saaristo ovat vailla vertaa ja korkeilta riutoilta on upeat näköalat ympäriinsä.

Nuoret retkellä Riuttavuorella. Riuttavuori oli hyvin suosittu paikka, kun haluttiin ihailla kaunista Laatokkaa ja sen saaristoa. Riuttavuori sijaitsee noin kymmenen kilometrin päässä Sortavalan kaupungista. Takana keskellä näkyvä harjanne on Honkasalo Vahtimäkineen. Se oli yksi muinaisista vahtivuorista, joilla poltettiin kokkoja ja varoitettiin saapuvista vihollisista.

Kuvat on otettu oletettavasti Mäkisalosta, taustalla näkyy Pekanriutta. Kuvassa näkyy selvästi, kuinka jyrkkiä riuttavuoret ovat. Pekanriutan kalliopahdat ovat tunnettuja harvinaisista kasveista, mm. tunturihärkki, pahtarikko, ampiaisyrtti ja jäykkälaukka kasvavat siellä.

Nuoret vierailevat retkellään maalaistalossa ja pistävät välillä tanssiksikin. Kuvat eivät välttämättä ole samasta pihapiiristä, eivätkä samalta retkeltäkään. Ne sopivat kuitenkin tunnelmaltaan ja maisemaltaan hyvin yhteen.

Riuttavuorelle kiipeämisen jälkeen on aika levähtää. Päähinemuoti on mielenkiintoista. Ainakin yksi tytöistä on ylioppilas, tuohon aikaan ylioppilaslakkia pidettiin koko kesä. Muilla neitokaisilla on joko huivit tai lierihatut. Etenkin etualalla olevalla nuorella naisella on varmaankin viimeisintä huutoa oleva valtava hattu.

Näkymä Riuttavuorelta pohjoiseen päin. Tosin nuori ylioppilas taitaa tähyillä etelään päin. Taustalla näkyy Telkinniemen Tokkarlahden peltoaukeita.

Mäkisalon saaressa oli muutakin mielenkiintoista kuin Pekanriutta, esim. Vuorlahden repeämä. Kuten monilla muillakin Laatokan rannoilla täälläkin kasvoi harvinaisia kasveja, jättikokoisia saniaisia ja mm. harvinaista vienansaraa.

Maisema Riuttavuorelta etelään päin. Neidot ovat istahtaneet ihailemaan maisemia. Etelässä näkyy Honkasalonselkää ja Honkasalo.

Ylioppilas ja kaverinsa poseeraavat Vuorlahdessa. Mäkisalo kuului Sortavalan maalaiskuntaan vuoteen 1935 saakka, sen jälkeen se liitettiin Impilahteen.

Talven riemuja. Mäenlaskussa on liitetty kaksi rekeä yhteen. Perässä roikkuu vielä potkuri. Vauhdin hurman voi tuntea.

Ulkoillessa tulee eittämättä nälkä. Iloinen porukka eväitä syömässä. Oikealla takana luullakseni kaksi Soininvaaran tytöistä.


Kaikki tämän jutun kuvat ovat A.A. Soininvaaran perheen albumeista, ne ovat olleet kirpputorilla myynnissä. Varhaisimmat kuvat ovat vuodelta 1907, suurin osa on 1910-luvulta.