Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Sortavalan Seurahuone

Karjalansillan korvassa sijaitsee kaikille Sortavalan kävijöille tuttu Seurahuone. Melkein samalla paikalla toimi aikoinaan jo Pöystin kievari ja sittemmin puinen Seurahuone. Se sai antaa tilaa vuonna 1908 arkkitehti Onni Tarjanteen kansallisromanttiselle linnalle. Kaupungissa tarvittiin hotellia ja ravintolaa matkustavaisille, rautatien saamisen jälkeen matkailu oli lisääntynyt. Lisäksi matkailijoita kulki paljon Valamoon Sortavalan kautta. Seurahuoneen torni hallitsi kaupunkinäkymää kolmekymmentä vuotta, mutta matkailun lisääntyessä Tarjanteen linna jäi auttamattomasti pieneksi.

Kaupunkiin tarvittiin kipeästi lisää hotellihuoneita sekä tilava juhlasali konsertteja ja kokouksia varten. Sen takia 1930-luvun lopulla Seurahuonetta päätettiin laajentaa. Remontti tehtiin arkkitehti Erkki Huttusen piirustusten mukaan. Vanha kansallisromanttinen linna muuttui valkeaksi komeaksi funkkirakennukseksi.

Urakoitsijat aloittivat uuden rakennuksen perustusten kaivamisen 17.1.1938. Kesäkuussa oli järven puolella julkisivun rappaus käynnissä, samoin juhlasalin katon raudoitus betonivalua varten. Harjannostajaiset pidettiin kesäkuussa. Uuden osan oli määrä olla valmis 1.10.1938, jolloin siirrettiin myös museo uuteen huoneistoonsa. Kun vanhan Seurahuoneen kattoa alettiin purkaa syyskuun 1938 alussa, pidettiin edellisenä iltana vielä viimeiset illallistanssiaiset. Koko rakennus valmistui huhtikuussa 1939, jolloin Seurahuoneen henkilökunta pääsi muuttamaan takaisin entistä ehompaan ravintolaan ja hotelliin.

Remontissa Seurahuoneesta tuli meille tuttu funkkisrakennus. Vanhasta Seurahuoneesta poistettiin katolta mansardit ja lisättiin kolmas kerros. Vakkolahden puolelle rakennettiin pitkä terassi ja kaunis porrasrakennelma. Kauniit huikean rytmikkäät kaaret toistuvat eri puolilla rakennusta.

Uuteen juhlasaliin mahtui 550 ihmistä, tuolit tilattiin Keravan Puuseppätehdas Oy:ltä ja näyttämö- ym. verhot Greta Skogster-Lehtisen Tekstiilitoimistolta. Näyttämön edessä oli orkesterisyvennys ja parvekkeen takana salin yhteydessä yleisradion studio. Juhlasalin alla rinteeseen porrastuvana oli Sortavalan kotiseutumuseo.


Oheiset kuvat ovat aivan upo uudesta Seurahuoneesta. Hotellihuoneet on kalustettu modernisti, ja keittiö on nykyaikainen.

Ravintolaa suurennettiin niin, että sinne mahtui 350 ihmistä

.

Kuvassa on eteisaula ja portaikko. Näissäkin kuvissa voi nähdä funkkiksen uskomattoman kauniita kaaria ja rytmikkyyttä.

Tässä vielä lista työn suorittajista ja rakentajista.
Arkkitehti Erkki Huttunen
Urakoitsijat rakennusmestari J.Hartikainen ja Emil Salminen
Lämpö, vesijohto- ja viemärityöt; Oy Radiator
Ovet ja ikkunat; puuseppä P. Jeulonen
Sähkötyöt; Sortavalan Sähkö
Kaupungin puolesta valvoivat rakennusmestari T Nevalainen ja sähkötöitä E. Silkko, sähkölaitoksen johtaja


Kuvat Tuula Roiton kokoelmasta. Teksti Asta Ruokolainen.