Sortavalan Nissisiä
Tässä kerrotaan sortavalaisen Nissisen suvun tarinaa kunnallisneuvos Karl Ernst Nissisen eli Kalle Nissisen perheen kautta. Nissisen suku on asunut Sortavalassa pitkään, ainakin 1700-luvun alusta. Suku oli hyvin merkittävä kaupungin historiassa. Kalle Nissistä kutsuttiin humoristisesti myös Koyhä-Kalleksi viitaten siihen, että missään tapauksessa hän ei ollut köyhä.
Kalle Nissinen kävi oppikoulun ja suoritti kauppakoulun Turussa. Sen jälkeen hän opiskeli Saksassa sekä harjoitteli Lybeckissä. Kun hän palasi kotimaahan, hän jatkoi isänsä Aleksanteri Nissisen liiketoimintaa. Hän oli kiinnostunut laivaliikenteestä Laatokalla, ja hänestä tulikin Sortavalan Höyrylaiva Oy:n johtaja. Hän perusti myös Niemiskoski Oy:n, josta on kuvia myöhemmin tässä jutussa.
Kalle Nissinen osallistui kunnalliselämään ja moneen liiketoimintaan. Hän oli lähes 40 vuotta Sortavalan valtuustossa. Myöhemmällä iällään hän antautui kokonaan maanviljelysalalle ja saattoi sukunsa perintötilat Karmalassa ja Tuokslahdessa mallikelpoiseen kuntoon. Hän otti osaa myös sivistyspyrintöihin.
Kun Aleksander Nissinen kuoli 1892, hänen poikansa kauppias Kalle Nissinen, filosofian maisteri Oskar Nissinen ja ylioppilas Aleksander Nissin lahjoittivat köyhäinkodin perustamista varten 25.000 markkaa. He myös lahjoittivat maalaiskunnalle isävainajansa muistoksi 10.000 markkaa käytettäväksi lisärakennuksen tekemiseen Rytyn vaivaistaloon. Hallonbladit olivat lahjoittaneet Rytyn hovin vaivaistaloksi muutamia vuosia aiemmin. Veljekset lahjoittivat myös isänsä nimissä ja muistoksi Sortavalan luterilaiselle seurakunnalle 5000 markkaa kirkon uusien urkujen hankkimista varten. Pojista Oskar Nissinen oli Niemelänhovin omistaja. Kun Otsoisiin perustettiin 1890-luvulla koulu, Oskar Nissinen lahjoitti koulua varten talon. Kalle Nissinen puolestaan ylläpiti Virtelän koulua Salmissa ja lahjoitti sen sitten Salmin kunnalle.
Kuvassa on kahden Sortavalan merkittävän suvun jäseniä; Nissisiä ja Bergejä. Takarivissä toinen vasemmalta on Karl Ernst (Kalle) Nissinen. Hänen vieressään on veli Oskar vaimonsa Vera o.s. Lizitsinin kanssa. Reunimmaisena oikealla on kolmas veljeksistä Aleksander Johan. Veljesten isä Aleksander Johan Nissinen on keskirivissä toinen vasemmalta. Hänen vieressään on Lovisa Aleksander Berg ja miehensä Petter Berg. He ovat veljesten äidin Anna Fredrika Bergin vanhemmat. Anna Fredrika Berg kuoli 27-vuotiaana, joten pojat jäivät orvoiksi jo pieninä lapsina. Kuvassa takarivissä vasemmalla on Bergien poika Karl Gustaf, hänen vaimonsa Maria Nathalia Berg istuu vasemmalla. Heidän lapsensa ovat myös kuvassa.
Seuraavaksi lähdemme seuraamaan Kalle Nissisen elämää Sortavalassa. Ensin muutamia sukukuvia.
Yllä muutama kuva perheen lapsista pieninä. Kahdessa ensimmäisessä kuvassa on esikoinen Lasse (Karl Birger) ja kolmannessa molemmat pojat Lasse ja Holger.
Yllä kuvia Kalle Nissisen liiketoiminnasta. Ensimmäinen kuva on Pohjois-Laatokan Höyrylaivaosakeyhtion osakekirjasta. Siinä yksi allekirjoittajista on K. Nissinen. Muut kuvat ovat Niemiskoski Oy -paperitehtaalta, lähinnä sen voimalaitokselta. Paperitehdas oli paljon suurempi kuin kuvan voimalaitosrakennus. Kalle Nissinen perusti tehtaan vuonna 1897 ja toimi sen toimitusjohtajana vuoteen 1920.
Matka jatkui Suojärvellä Karatsalmelle Pyhän Annan rautatehtaalle. Se oli rautaruukki ja tehdasyhteisö. Kreivitär Anna Orlova-Tshesmenskaja perusti ruukin vuonna 1808. Vuonna 1850 tehdas oli Suomen suurin masuuni. Se tuotti rautaa Venäjän armeijan tarpeisiin. Toiminta loppui 1905.
Honkasalo oli kesäisin suorittu retkeilykohde. Sen sileät kalliot olivat kuin tehdyt auringonottoa varten. Nuoret retkeilivät paljon Laatokalla. Myös Valamo oli suosittu tutustumiskohde. Kuvan nuoret naiset ovat luostarin pääkirkon portailla. Osa nuorista kirjoitti ylioppilaaksi ja heillä alkoi uusi vaihe elämässä opiskeluineen. Myös Lasse Nissinen suuntasi Helsinkiin opiskelujen perässä, mutta autourheilua hän ei jättänyt.
Lasse Nissinen osallistui vuonna 1922 Helsingin jäärata-ajoihin Hudsonillaan. Luokkia oli kolme; pienet, keskikokoiset ja suuret vaunut. Lassen Hudson kuului luokkaan kolme, suuret vaunut. Hän voitti autollaan sekä yhden kilometrin että 22 kilometrin matkan. Kilpailut pidettiin Taivallahden jäällä. Ylempi kuva on kilpailuista. Vasemmalla puolella on vuonna 1922 Suomen Kuvalehden kansi, johon Lasse sai kuvansa. Hänen kerrotaan olleen Helsingin autokilpailujen sankari.
Kun kesällä olivat nuoret menneet veneellä Valamoon, talvella sinne piti mennä jäätä pitkin jäätilanteen niin salliessa. Lasse Nissinen ja Y. Horsma olivat ensimmäiset, jotka menivät sinne autolla. Matka on noin 40 kilometriä. Yrjö Horsma oli yhtä innostunut autoista ja moottoreista kuin Lasse Nissinenkin. Horsmalla oli oma konepaja Sortavalassa.
Ylemmissä kuvissa autoilijat ovat Lakanakallion kohdalla saaristossa ja toisessa Valamon edustalla. Takana näkyy Nikolskin skiitta.
Alakuvassa näkyy, että autolle jouduttiin suorittamaan Valamossa huoltotoimenpiteitä. Lasse pumppaa ilmaa renkaisiin. Ensimmäinen auto Valamossa herätti varmasti huomiota. Tilannetta tarkkailemassa sekä hengellinen että maallinen esivalta.
Perhekuva ajalta, kun perheeseen liittyi uusi jäsen. Holger meni naimisiin Asta Schandorff-Mikkelsenin kanssa vuonna 1929. Holger oli kiinnostunut maanviljelyksestä ja hevosjalostuksesta. Asta oli kotoisin Tanskasta.
Kalle Nissisellä oli maatilat Tuokslahdessa ja Airanteella. Airanteen tila oli lähellä kaupunkia. Kuvissa muutamia harvinaisia kuvia maatilan töistä. Taustalla näkyy Kuhavuori ja kaupunki.
Näiden kuvien omistaja arkkitehti Kari Nissinen oli Lasse Nissisen poika. Sortavala-seura Helsinki sai Kari Nissisen jäämistöstä lahjoituksena noin neljänsadan Sortavalapostikortin kokoelman. Siinä yhteydessä Tuula Roitto sai mahdollisuuden tutkia ja skannata nämä Lasse Nissisen sukuun liittyvät ainutlaatuiset valokuvat. Hän sai myös oikeuden kertoa suvun elämästä Sortavalasta näillä sivuilla.
Yllä on kuvat Kari Nissisestä ylioppilaana ja koko perheestä Pyhän Markuksen torilla Venetsiassa. Perhe matkusti paljon, ja Kari Nissinen tutustui eri kulttuureihin ja maihin jo nuorena. Hän kiinnostui etenkin elokuvista ja harrasti niitä monin tavoin koko elämänsä ajan. Vieressä on kuvat Kari Nissisen vanhemmista. Äiti oli kirjailija Aila Nissinen os. Korhonen ja isä Lasse Nissinen. Äidin luontoa lähellä olevat kirjat johdattivat Kari Nissisen luontoharrastukseen ja -tuntemukseen. Erityisesti Kari Nissinen harrasti perhosia ja hän julkaisi useita perhoskirjoja muiden tutkijoiden kanssa. Hän jäi suomalaisen hyönteistieteen historiaan.
Kari Nissistä kiittäen
Tuula Roitto ja Asta Ruokolainen