Sortavalan lottapäivät vuonna 1933
Valtakunnalliset lottapäivät pidettiin Sortavalassa 7.-9.7.1933. Lottapäivillä merkittävimpiä vieraita olivat presidentin rouva Ellen Svinhufvud sekä puolustusministeri Arvi Oksala. Lottapäiville tuli osallistujia Suomen lisäksi Virosta ja Pohjoismaista, joissa oli vastaavanlaiset järjestöt. Yhteistyö niiden kanssa oli tiivistä. Paikalla oli tietenkin myös lottajohtaja Fanni Luukkonen, joka oli vuosina 1913-1929 työskennellyt Sortavalassa seminaarin harjoittelukoulun yliopettajana.
Perjantaina 7.7. lotat kokoontuivat aamulla urheilukentälle, josta he marssivat kulkueena kirkkoon juhlajumalanpalvelukseen.
Jumalanpalvelus aloitettiin virrellä 449, sitten pastorit O. Hulkkonen, V. Huhtinen ja A.H. Kujala toimittivat liturgian NKY:n kuoron ja taiteilija O. Pakarisen avustamana. Greta Durchman ja Inkeri Stenbäck esittivät kaksinlaulua.
Päivällä Vakkosalmella oli avajaisjuhla ja luentoja pidettiin eri paikoissa. Ellen Svinhufvud ja Sortavalan pormestarin rouva Edith Autio ajoivat autolla Vakkosalmella koivukujan läpi lottien seisoessa kunniavartiossa molemmin puolin tietä.
Lotat nauttivat kauniista säästä ja lounaasta ulkona. Kuvassa pöydän päässä istuu presidentin rouva Ellen Svinhufvud. Mukana on sekä ulkomaalaisia vieraita että suomalaisia lottia.
Ensimmäisen päivän iltana esitettiin laululavalla Aida. Sortavalaiset olivat esittäneet sen maaliskuussa kaksi kertaa, luonnollisesti sisätiloissa. Lotille se päätettiin esittää laululavalla. Hovikapellimestari Armas Järnefelt johti teoksen. Hän tuli pari viikkoa ennen juhlia Sortavalaan, niin että hän ehti harjoituttamaan oopperaa. Helsingistä tuli 30-henkinen orkesteri, johon kuului Suomen parhaita soittotaiteilijoita. Aidasta tuli menestys, ja Järnefelt kehui esiintyjiä. Katsomoon mahtui istumaan 3000 henkilöa, loput tuhat istuivat nurmikolla. Laatokka-lehti
kirjoitti , että "Esitys oli aikaisempaan nähden
varmistunut. Monet yksityiset esiintyjät saivat aarioistaan
hyvin ansaittuja suosionosoituksia."
Lauantaina lotat marssivat kulkueena hautausmaan sankarihaudalle. Katuvarsilla oli paljon yleisöä seuraamassa kulkuetta. Kun kaikki olivat paikalla torvisoittokunta soitti Suvivirren. Sitten lehtorin rouva Selma Pankakoski piti lämminhenkiseksi mainitun puheen, josta tässä pieni lainaus: "Tämän kummun alla lepää toistasataa sankarivainajaa. Heidän nimensä näette piirrettynä kivipaaden juurella. Jokainen noista nimistä on merkki ihmisyksilöstä, joka täällä meidän keskellämme eli elämäänsä, toivoi, uneksi ja kärsi niinkuin mekin. Vapaaehtoisesti he tämän elämänsä kantoivat uhriksi meidän kaikkien puolesta." Ylempänä oikeanpuoleisessa kuvassa muistokivi näkyy takaapäin. Sen etupuolella on teksti "Ei pelkuruutta, petturuutta povi tuntenut sen joukon joka kummun yöhön täss on astunut ja vapauttas isänmaa jos konsa uhataan me nousemme ja kanssamme taas nousee Suomenmaa". Kivessä on lueteltu sotaan liittyneitä paikkoja Ahvolasta Wiipuriin, mm. Kavantsaari, Rautu ja Varkaus. Viimeisimpänä lukee vuosiluku 1919 ja Viro ja Aunus. Kiveä voi edelleen käydä ihailemassa hautausmaalla.
Sunnuntai oli omistettu Valamolle. "Tropiikin ilmanala" vallitsi ja Laatokka oli aivan tyyni. 1850 lottaa läksi matkaan kuudella laivalla, kahdella suurella proomulla ja kolmella moottorialuksella. Laatokan peilityyni pinta, luostarin kultaiset kupolit ja aarteet tekivät vaikutuksen. Moni kertoi matkasta myöhemmin haltioituneena. Arkkipiispa Herman ja igumeni Hariton ottivat ulkomaalaiset ja kutsuvieraat vastaan keisarilllisessa huoneistossa. Arkkipiispa Herman ja igumeni Hariton toimittivat jumalanpalveluksen pääkirkossa.
Laatokkalehdessä juhlien aikana ilmoitettiin, että kaikissa lottakanttiineissa/lottamyymälöissä oli myynnissä valokuvia juhlilta. Tämän sivun kuvistakin suurin osa on juuri näitä juhlien aikaan muistoksi myytyjä. Toiminta oli nopeaa; kun kuva jostakin tilaisuudesta otettiin, siitä valmistettiin saman tien suuri määrä kopioita, ja niitä myytiin heti tapahtumassa mukana olleille muistoksi.
Kuvat Tuula Roiton kokoelmasta. Teksti Asta Ruokolainen.